Zaterdag 29 april vond de openingsceremonie plaats van de foto tentoonstelling The Faces of Groesbeek. Tijdens deze ceremonie waren er speeches van de voorzitter van de stichting Faces to Graves, Alice van Bekkum, de Canadese Ambassadeur Lisa Helfand en locoburgemeester Erik Weijers.

Een muzikaal optreden werd verzorgd door de zangeressen ms. Kerstin Jansen en haar zuster Ilka Kropman bijgestaan door Peter Rutten op keyboard. In de prachtige uniformen van de City of Apeldoorn Pipes and Drums: Maj. Sjoerd van Leersum en Edwin Snoecks. Trompet: Henk Hubbers.

Na het gebruikelijke moment van stilte, afgesloten met het Reveille en Lament, sprak Danny Murphy van het Royal Canadian Legion - Branch 005 de Act of Remembrance uit.

Waarna scouts van scouting Beek symbolisch de laatste foto’s plaatsen en daarmee de tentoonstelling officieel openen.

Tot slot wordt ‘We’ll meet again gezongen, waarna er koffie en thee voor iedereen was in de tent naast de begraafplaats.

De foto’s blijven tot 21 april staan.
Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek Faces of Groesbeek
Faces of Groesbeek

Canadese bevrijders in de spotlights, als eerbetoon aan hen die nooit meer thuis kwamen.


Op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven, onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven zo abrupt een einde kwam. Om hen eer te betonen vindt van 29 april tot en met 21 mei 2023 het evenement THE FACES OF GROESBEEK plaats op de begraafplaats. Alle beschikbare foto’s (ruim 1700) worden op standaards bij de graven geplaatst, waardoor deze jongemannen letterlijk een gezicht krijgen.

Op 29 april om 14.00 uur zal de openingsceremonie worden gehouden voor genodigden en overige belangstellenden.

De foto's blijven tot en met 21 mei 2023 bij de graven staan. De begraafplaats is dagelijks geopend voor bezoekers. Vrijwilligers van de stichting Faces to Graves zullen aanwezig zijn tussen 10:00 en 16:00 uur om informatie te geven over de begraafplaats en de mannen die daar begraven liggen.

Ook aan de jeugd is gedacht, voor hen is er ook informatie beschikbaar en allerlei opdrachtjes die ze kunnen uitvoeren. Op woensdagmiddag 17 mei wordt er een kindercollege gegeven, aanmelding hiervoor via bibliotheek Groesbeek:

https://obgz.op-shop.nl/1340/kindercollege-de-canadese-oorlogsbegraafplaats-8/17-05-2023

In het laatste weekend 20 en 21 mei 2023 organiseert de Commonwealth War Graves Commission het War Graves Weekend met als thema “Discover, Learn, Remember”.

‘Faces to Graves’ is een non-profit organisatie, opgericht in 2015 en gevestigd in Groesbeek. Het doel is om een ​​beeld te schetsen van alle soldaten op de Canadese Oorlogsbegraafplaats door hun levensverhalen samen te stellen, bij voorkeur met een foto en eventueel met herinneringen van familie, een brief of ander aandenken. Dit werk wordt gedaan door de vrijwilligers van Faces to Graves die hier vele uren van hun vrije tijd aan besteden. De levensverhalen worden voor het grote publiek beschikbaar gesteld op de website www.facestograves.nl in een Digitaal Monument als eerbetoon aan de Canadese soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Op deze website staat ook meer informatie over de Faces to Graves-organisatie, b.v. hoe vrijwilliger te worden, hoe (financiële) steun te geven en nieuwe informatie over soldaten door te geven.

Voor meer informatie:

Stichting Faces to Graves: info@facestograves.nl
of bezoek de website: www.facestograves.nl